RTL: Brutálisan drágultak az esküvők

2023.03.12

Az RTL Híradó egy márciusi adását a mi anyagaink is színesítették!  

Brutálisan drágultak az esküvők – már az átlagos költségbe is belesápad az ember.

Az RTL-nek nyilatkozó rendezvényszervező szerint idén 6 millió forintba kerülhet egy átlagos budapesti esküvő, ez 2022-ben még kevesebb mint 5 millió forintból kijött volna. A drágulásért elsősorban az élelmiszer- és energiaárak növekedése, és a drága benzin lehet felelős – állítja az esküvői szolgáltatók érdekképviselete. Azt mondják, a catering szolgáltatók költségei nőttek a leginkább.

Úgy számolunk, hogy 4 millió forint lesz

– mondja Stróbel Fanni. Akár 30 százalékkal is drágább lehet egybekelni idén, mint tavaly az általunk kérdezett esküvőszervező, Herendi Gábor szerint.

Egy étel-ital csomag így átlagosan Budapesten nem a legjobb, de nem is a legrosszabb minőségű szolgáltatónál 30 ezer forintra belőhető. Ha ezzel beszorozzuk a vendégek számát, mondjuk ez egy 100 fős esküvő, az 3 millió forint, ehhez lehet számolni még egy ekkora összeget az összes többi szolgáltatásra.

Szerinte így idén 6 millió forintba kerülhet egy átlagos budapesti esküvő, ami tavaly kevesebb mint 5 millió forint volt.

Az esküvői szolgáltatók szakmai érdekképviselete szerint a beszerzési árak emelkedtek, nagyobb a villanyszámla, és drágább a benzin is, így nagyobb költséggel számolnak a szolgáltatók is. Az viszont változó, hogy ezt melyik cég milyen arányban hárítja a drágulást az ügyfelekre.

Talán a catering szférára a legjellemzőbb a drágulás. Az élelmiszer-alapanyagok beszerzési ára óriásit ugrott. Illetve még nagyon sokat drágultak a helyszínbérlés, az energiahelyzet miatt drágult sok minden. Ezen kívül minden, amihez fuvarozás, szállítás kötődik

– fogalmaz V. Dávid Andrea, az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti Egyesületének elnöke. Egyre többen kihasználják, hogy a nem csúcsidőnek számító hónapokban vagy napokon kedvezőbb áron juthatnak hozzá a szolgáltatásokhoz.

Kitolódott a szezon. Vannak esküvők télen, ősszel: ami eddig is népszerű volt, de nem ennyire, most még népszerűbb lett. Illetve elmondhatom, hogy nekem tavaly mindennap volt esküvőm. Volt hétfői, keddi, szerdai, tehát az úgynevezett hétköznapi esküvők is egyre népszerűbbek.