Újabb fejezet - Házasság olasz módra, személyeskedés nélkül

2020.08.20

Olvasási idő: 3 perc 

Az olasz módiról szóló írásunk újabb szemelvényét Michelle Carpente közelmúltban lezajlott webináriuma kapcsán azzal kezdjük, hogyan és miképp lehet úgy esküvőt szervezni, hogy személyesen egyik fél sem találkozik a másikkal. 

A koronavírus előtt sok olyan külföldi pár fordult tanácsért Carpentéhez, akik Itáliában szerettek volna örök hűséget esküdni egymásnak. A határok lezárását követően online (videóhívásokon keresztül) tartották egymással a kapcsolatot, várva az újbóli nyitásra, amelynek eljöveteléig sem telt tétlenséggel az idő, hiszen sorra vették a lehetőségeket, új alternatívát keresve.

Carpente a külföldi párok mellett egyre több olasz házasulandónak is tanácsot adott, akiknek az eredeti terveiket felül kellett vizsgálniuk, mert nem tudtak a korábbi elképzelések szerint összeházasodni. A veszélyhelyzet alatt bár az otthoni esküvő egyfajta megoldást jelentett, nagyban meghatározta a vendégek számát a lakás befogadóképessége és az a tény, hogy júniusban még mindig csak a legközelebbi hozzátartozókat lehetett meghívni, mert nem volt engedélyezett a létszám kiterjesztése.

A video-konzultáció útján szervezett esküvők lényege, hogy minden beszállító, a ruhatervező, a virágos, a vendéglátós, a szerelő, vagyis az összes szolgáltató képben legyen a helyszínként kiválasztott lakás paramétereit illetően, és megkapjon a szervezőtől minden szükséges információt, hiszen a tényleges kiszállításkor sem a tervező, sem a beszállítók nincsenek személyesen jelen.

Carpente szerint az esküvői bizniszre a járvány "végzetes csapást" mért. A videó-konzultációk és az ily módon szervezett esküvők valamelyest enyhítik a károkat és ösztönzőleg hatnak az újratervezésre kényszerült párok számára.

Tevékenységét sokan nagyon pozitívan értékelik, vele kapcsolatban úgy vélik, egy generációnyi menyasszony számára jelent inspirációt, ő egy igazi energiaforrás. S hogy milyen kérdések hangzanak el egy-egy ilyen konzultáción? Nos, sok esetben a menyasszonyok lelkét kell rendbe tenni, hiszen a korábban megálmodott álom lagzit új dimenziókba kell helyezni és ezt sokan negatívumként, lemondásként élik meg. Ha az ara túl van a sokkon és döntött, akkor már praktikus témák kerülnek terítékre. Ilyen például a teríték, a menü, hogyan lehet egy kis lakásban "nagy lagzit" csapni, mi van akkor, ha túl szűknek bizonyul a helyszín. Videós konzultációk sora kell ahhoz, hogy minden működjön.

Carpente szaktudásának nyilvánvaló módon köze van a Wedding Industry Academihez, amely Itália szerte a legszélesebb képzést nyújtja az esküvői ágazatban dolgozók számára, kezdve az esküvőszervező, ceremóniamester képzésektől, az esküvői újságíró, a sokféle dizájner és konzulens kurzusig. Az akadémia iránti igényt az esküvői iparág pörgése teremtette meg, hiszen ez egy 7 milliárd eurós szektor, amelynek elemi érdeke a professzionalitás. Olaszországban egy évben 200 ezer esküvőt tartanak, a szektorban működő vállalkozások száma pedig 500 ezer. Az akadémia célja, hogy összekapcsolja a különféle ágazati kategóriákat egy olyan vertikális piacon, mint az esküvő.

A félmillióból az egyik vállalkozás a Sposa Formosa, melyet következő írásunkban mutatunk be.

Marinella Zazzera azon szolgáltatók egyike, akik a járvány ideje alatt "házhoz mentek". Ő ugyanis a Sposa Formosa tulajdonosaként a szalont vitte a menyasszonyhoz, vagyis a tervezés az ara lakásában indult. A Sposa Formosa egyébként sem egy megszokott menyasszonyi-ruhaszalon. "Az értéket hangsúlyozza nem a hibát" hiszen "Minden nő különleges". Mitől nagy dobás ez? Hát attól, hogy a szalon vevői méretük alapján 50+-os ügyfelek, teltkarcsú, molett, duci hölgyek, akik karcsú társaikhoz hasonlóan szintén észbontók szeretnének lenni a nagy napon. Hogy miképp segít nekik a szalon, hamarosan kiderül....


A képek forrása: Wedding Industry Academi - WIA Magazine 

Szerző: Vass Nóra