Esküvői cinematográfus, vagy hagyományos videós? Tippek a választáshoz.

2020.02.02

Olvasási idő: 6-7 perc

Gyorstippek:

Mindenek előtt azt kell eldöntenetek, milyen jellegű esküvői videót akartok viszontlátni a nagy napról.

 • ha dokumentarista, leíró jellegűt, válasszátok a hagyományos esküvői videóst,
 • abban az esetben, hogyha ettől modernebbet, egyfajta audiovizuális élményt, akkor nagy valószínűséggel cinematográfusra lesz szükségetek.

Milyen hosszúságú esküvői videót akartok viszont látni?

 • 2-3-4 órás, vagy akár 10-12 órásat, akkor hagyományos videós a jó választás,
 • ha viszont 3-5-7; 8-12 perceset, akkor viszont cinematográfus.

Higgadtság vs. "váó" érzés.

Az esküvői filmes, videós piac órási. Rengeteg szolgáltató, számtalan csomagajánlat, megannyi lehetőség adott. Szinte el lehet veszni a filmesek a között. A cikk elolvasása után remélhetően már tisztábban fogtok látni.

Van 2 ág, illetve inkább szemléletmód, ahogy a videós munkájára, az esküvőtökre tekint. 

 • egyik ilyen a hagyományos(abb) videózás, 
 • míg a másik az új hullámú esküvői cinematográfia. 

Hogy mi is a kettő közötti különbség, ebben a cikkben választ kaptok rá. 👰 💒

Ha esküvőtök tervezésében, 

még inkább már a szolgáltatók keresésénél tartotok valószínűleg már találkoztatok a cinematográfia kifejezéssel esküvő filmes, videós után kutatva.

Ha értetlenül álltok a szó előtt, hogy mi is ez, nem tudjátok, mit kezdjetek vele, megnyugtatlak, nem a ti hibátok. A cinematográfia szót igazából (egyébként kicsit igazságtalanul) a posztmodern esküvői filmezésre használják. Ha most először találkoztok ezzel a kifejezéssel sem vesztettetek még semmit, az esküvői videózás újfajta megközelítését jelenti.

A fogalom maga sokkal tágabb, mint az esküvői filmezés egy új ága - mivel tulajdonképpen az egész filmezést, mint iparagát is jelenti. Nem csupán erre az egy kis szeletre érvényes, csak ezt tulajdonképpen "einstand-olta" az esküvői videós szegmens ezen új hulláma.


Hagyományos esküvői videós vs. cinematográfus.

Röviden a kettő közötti különbség:

 • előbbi hosszabb videófelvételekkel, statikusabban, (egy-két látószögből mutatja az eseményt, kevesebb vágással, tulajdonképpen dokumentál;
 • utóbbi jóval több vágóképpel, kameraszöggel, filmes effektekkel, valamint ütemes, zenére vágott anyaggal dolgozik.

Mindkettő relevanciája megvan, és a 2 oldal vígan megél egymás mellett. Azonban, a hagyományosnál lassabb, csendesebb, nyugodtabb, jóval hosszabb filmet kapunk késztermékként.

Ezzel szemben a cinematográfiai stílusban pedig egy filmszerű, képi és hangeffektekkel megtűzdelt "váo" élményt kapunk.


A hagyományos videós azt örökíti meg, hogy mi történik, a cinematográfus ezzel szemben viszont azt, hogy hogyan.


Egy egyszerű példán tökéletesen szemléltethető a 2 közötti különbség.

Vegyük példa képpen a menyasszonytáncot. Hogy örökíti meg a hagyományos esküvői videós szemben a cinematográfussal?

A hagyományos filmes azt fogja tenni, hogy a pl. 20 perces táncot elejétől a végéig teljes egészében rögzíti. A kezdetén megnyomja a felvétel gombot, míg a tánc végén a stoppot. Maximum 2-3 szemszögből váltakozva nézhetjük végig a 20 perces jelenetet.

Egy cinematográfus ezzel szemben 5-10 másodperces apró videó felvételeket (snitteket) készít, körülbelül 20-at vagy 50-et, annyit amennyit az adott jelenet elméséléséhez szükségesnek vél: apró részleteket vesz fel, mosolyokat, érintéseket. Sok közeli képet használ, arcokat mutat, de csak pár másodpercig. Ebből vágja össze zenére, ütemesen a kész produktumot.Természetesen a hagyományos videós és cinematográfus filmes több szempontból is különbözhet.

Például eszközeiket tekintve. 

Felvevőnek 

 • előbbi inkább videókamerát, 
 • utóbbi legtöbbször DSLR vagy MILC, azaz tükörreflexes, vagy tükör nélküli fényképezőgépet használ. 

Videókameránál természetesen nem a kis kézi felvevőkre kell gondolni - azok inkább aranyosak, mint profik - hanem igen komoly és nagy eszközökre (méretileg mint egy tv stáb kamerája nagyjából).

A DSRL és MILC gépek hibrid kamerák, azaz fotózásra és videózásra egyaránt megfelelőek. Kettő közötti számtalan különbség egyike a tükör megléte, avagy hiánya. 

A tükör fel- és lecsapódásakor hallhatjuk a fényképezőgépek jellegzetes kattogó hangját, ami olykor elég hangos lehet. Egy templomi szertartásnál (ahol az épület jellegéből adódóan minden apró neszt százszorosára erősít fel), akár még zavaró is lehet a fényképezőgép hangja, azonban ha MILC géppel dolgozik a fotósotok, ezt kiküszöbölhetitek. 

Ha esküvő előtt állsz és a fotóstól megkérded, hogy a kettő közül (DSLR, vagy MILC) milyen kamerát használ, elsőre bizonyára meg fog lepődni, de örülni fog a kérdésnek, és legalább tudni fogjátok, hogy készülj-e kattogtatásra, vagy a fotós, mint egy ninja úgy fog elvegyülni a násznép között. Szerencsére videózás, filmezés terén ilyen "zavaró" tényező nincsen.

Eszközöket tekintve ahány ház, annyi szokás. Mi az esküvői videózáshoz kizárólag Nikon DSLR és MILC fényképezőgépeket használunk. Ezek mellett használnunk kameramozgató és stabilizáló eszközöket (gimbal, statív), valamint drónt is.


Alapvetően mi is a cinematográfia vonalát képviseljük.

Referencia filmünk is ennek jegyében született.

Rövid(ebb) snittekkel dolgozunk, kiemeljük a legszebb pillanatokat. Hangulatot adunk át. Azonban mi legtöbbször nem használjuk magunkra ezt a szót, alapvetően nem cinematográfusok, operatőrök vagyunk.


A kész produktum is különbözhet.

Az esküvői cinematográfusok szeretnek "fényelni", ez a gyakorlatban ennyit jelent: 

Előtte

Utána

A fényelés, vagy color-grading arra szolgál, hogy többet hozzunk ki felvételinkből. 

Ez igaz a fotósokra is. Ők úgynevezett RAW formátumban (is) fotóznak, ami tulajdonképpen ugyanezt szolgálja: az utómunka során még szebbé tegyük az adott képet.

Videósa válogatja, hogy ki milyen képi világot ad át filmjein keresztül. Van aki a sárgás, melegebb fényeket, van, aki inkább a kékebb, hidegebb színeket részesíti előnyben.  

Azt, hogy mi milyen tónusokat adunk vissza, meghatározzák a környezeti viszonyok, lásd évszak, napszak, valamint a párról kapott személyiségképünk, illetve a saját ízlésünk is.

A hagyományos esküvői videósoknál ezzel szemben nem jellemző az utómunka ezen része.

Továbbá, ha láttál már olyan videót, amin alul és felül fekete csík volt, vagy épp hosszában kicsit nyújtott volt a képarány a korábban megszokotthoz, akkor az a videó nagy valószínűséggel szélesvásznú, azaz 21:9-es. 

Ebben a képarányban készülnek a nagy tévés, illetve filmes produkciók. Továbbá több esküvői cinematográfus munkáit nézve is találkozhattok ilyennel.

A másik oldalon viszont ez nem jellemző, ott marad a megszokott  16:9 képarány. Mivel a legtöbb monitor még nem 21:9-es, ezért nagy általánosságban elmondható, hogy a mi anyagink is hagyományos képarányúak.

A videó hossza

Ha egy jóval hosszabb videót szeretnétek viszontlátni a nagy napról, ami minimum két óra lesz - felső határ a csillagos ég, akkor hagyományos esküvői videósra lesz szükségetek.

Ha ezzel szemben érzelmeket szeretnétek viszontlátni pár percben, sok lassítással, vagy épp gyorsítással, rengeteg vágóképpel, zenei aláfestéssel, akkor kétségtelen, hogy a cinematográfus lesz a megfelelő választás. 

Mi úgy döntöttünk, többféle videóhosszt kínálunk fel az esküvő előtt álló pároknak,

 • 3-5 perces highlights, ami tartalmazza nagy napotok legszebb pillanatait.
 • 10-15 perces esküvői film

 • 15-20 perces (ezidáig ez és a 3-5 perces a legközkedveltebb nálunk)

 • 30-60 perces esküvői film

Az ár

Bármely kategóriát is nézzük, az árak között óriási különbségek vannak. Lehet esküvői videóst 80 000 forintért is találni, de van 800 000, sőt 1 200 000-ért is. 

Általánosságban elmondható, hogy a hagyományos szegmens valamennyivel olcsóbb. Itt a 100-190 000 forint a jellemző.

Cinematográfus oldalról kicsit komplikáltabb a helyzet.  150-200 000 forinttól indulunk nagyjából, a mezőny nagy része a 3-400 000 forintos skálán foglal helyet, de nem ritkák az 500 000 forintos csomagok is. Igaz, 4-500 ezernél viszont már fotó és videó szolgáltatás együtt is elérhető.

Fontos hangsúlyozni, hogy nagy a szórás, rengeteget eltérés lehet, a piacot sok minden határozhatja meg, példuál

 • a videós, filmes csapat nagysága,
 • szakértelme, szakmai tapasztalata, 
 • filmezéssel töltött évek, referenciák minősége és mennyisége
 • rendelkezésre állás ideje, kért film / filmek hosszak

Hogy mi olcsó és mi drága relatív fogalom, nincs jogunk mások pénztárcsájában turkálni, valakinek egy 100.000 forintos tétel 5 pernyi videóért megengedhetetlen, van, akinél egy videós csapat óránként kap ennyit.


És végül... a választás

A trend egyértelműen az esküvői cinematográfusoknak kedvez. Ma ők diktálják a piacot. 

Tapasztalatunk szerint a fiatalabb generáció(k) nagyrészt az új megközelítést, a cinematográfusokat fogja előnyben részesíteni, de az ízlés szinten relatív tényező.

A két választási tényező a videóhossz, és -stílus lehet, mivel ez a két legmarkánsabb különbség. 


Ha megtaláltad életed szerelmét, és összekötnéd vele az életed, tedd felejthetetlenné a nagy napot. Légy a Leon Art Press partnere, bízd ránk esküvői videód.


Szerző: Vass Levente

A Leon Art Press operatőre és vágója.

A Miskolci Egyetem szociológia mesterszakos hallgatója, kommunikáció média szakirányon. Fotóit közölte a Spanyolnátha művészeti folyóirat, A Kapos- Art, az Észak- Magyarország több alkalommal. 2018-ban Payer Imre Fényből van a fal c. kötetének könyvborítója lett egy alkotása. 2016-tól a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi karának rendezvényvideósa, a Főnix Közéleti Akadémia (Miskolci Akadémiai Bizottság) operatőre és vágója.

Talán amire a legbüszkébb vagyok eddigi munkám során, az az, hogy 2017-ben a Museum Dance Off 4 nemzetközi videópályázat (USA, whenyouworkatamuseum.com, Herman Ottó Múzeum) győztes filmjének operatőre és vágója lehettem.